El Molí Petit

L’Ecomuseu

L’edifici és un antic molí fariner, que pertanyia al monestir de Sant Joan de les Abadesses, on actualment hi ha una exposició permanent amb alguns elements i eines originals del molí. També hi ha plafons interpretatius que faciliten la comprensió del funcionament del mecanisme hidràulic.

Hi ha un espai dedicat als diferents tipus de cereals, amb mostres de cada un, que es poden tocar i manipular.

Pel que fa a l’ecosistema fluvial, als voltants de l’equipament hi ha cartelleres interpretatives sobre les espècies d’ocells més representatives de l’indret. També n’hi ha d’altres que faciliten informació sobre la bassa del molí i el prat de dall, fent referència a les plantes i els animals que hi viuen.

Al pis superior de l’ecomuseu hi ha una sala polivalent on s’hi poden realitzar diferents esdeveniments com ara conferències, xerrades, tallers, cursos, etc.

Accessibilitat al Molí Petit

El Molí Petit és cada vegada més accessible amb l’objectiu que tothom en pugui fer ús de forma confortable i igualitària.

Entre les millores realitzades volem destacar les següents:

  • Ascensor per a que les persones amb mobilitat reduïda puguin accedir al primer pis de l’ecomuseu, on hi ha la sala polivalent i l’espai de projecció de l’audiovisual de la visita lliure. La planta baixa també és accessible a través d’una petita rampa que hi ha al costat dels graons. L’arribada al molí en vehicle motoritzat es realitza a través del pont de la Plana i el carrer de les Tres Creus.
  • Itinerari interior per a persones cegues, amb una corda que permet recórrer els diferents punts d’interès de l’espai i uns codis QR per a escoltar l’audioguia.
  • Traducció del contingut museogràfic en quatre idiomes: castellà, euskera, francès i anglès.

Actualment, seguim treballant per tal que el Molí Petit sigui un espai dissenyat per a tothom. En aquests sentit, estem preparant la visita per a persones amb discapacitat auditiva: properament l’audiovisual -que detalla i posa en valor l’antic ofici de moliner- comptarà també amb subtítols.

Activitats

Al Molí Petit s’hi duen a terme activitats sobre temes culturals i mediambientals. Les activitats culturals es centren a l’edifici del molí, el qual conserva bona part de l’estructura original del mecanisme intern. Aquestes activitats es plantegen tant per a grups escolars com per a particulars.

D’altra banda, al Molí Petit es realitzen activitats mediambientals relacionades amb l’entorn natural proper: la riera d’Arçamala, els prats, les rouredes de roure pènol, la fauna, etc. Aquestes activitats han fet que el Molí Petit esdevingui una estació de natura.

 

Activitats per escoles i instituts

Primària

La força del riu
El molí fariner
Inspecció d’un riu de muntanya
Ocells del Molí Petit

Secundària

El Molí de les Abadesses
La força de l’aigua
Ocells del Molí Petit

Breu història del Molí Petit

El Molí Petit era l’antic molí fariner del monestir de Sant Joan de les Abadesses, documentat ja al segle XIV però segurament existent des de molt abans. Per funcionar utilitzava l’aigua com a única font d’energia, i la captava de la Riera de l’Arçamala a través d’un canal.

Així va funcionar durant centenars d’anys. Ja en els segles XIX i XX va tenir una activitat intermitent però es va tornar a convertir en imprescindible durant la postguerra, quan va cobrir part de les necessitats de farina del poble de Sant Joan, que es trobava immers, com la resta del país, en una greu crisi econòmica.

Finalment als anys 70 del segle XX va tancar definitivament la seva activitat tradicional. El seu últim moliner va ser en Patllari Darné, també conegut com en ‘Patllari del Molí’. N’era el seu masover, i desenvolupava un ofici que necessitava molta traça per fer girar unes moles de més de 500 kg de pes i per fer que tot funcionés correctament.

Gràcies al seu testimoni i generositat vam poder aprendre els múltiples detalls que s’amaguen darrera d’aquest ofici. Aquestes línies volen ser un petit homenatge i agraïment a la seva figura i tasca.

També en la mateixa dècada, els propietaris van cedir la titularitat del Molí Petit a l’Ajuntament, convertint-lo així en un espai públic. En un primer moment, l’equipament va quedar abandonat i no se’n feia cap us.

 

La rehabilitació i conversió en centre de natura i cultural

Durant l’any 2003, davant la importància patrimonial de l’edifici, el seu estat d’abandó i el risc de ruïna, l’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, a través d’un pla d’ocupació, va rehabilitar l’estructura externa de l’edifici principal del Molí.

Un cop recuperada l’estructura de l’immoble, l’ajuntament va treure a concurs públic, la rehabilitació interior i adequació per convertir el Molí Petit en un equipament amb finalitats de sensibilització mediambiental. Aquesta proposta va motivar el CEA Alt Ter a elaborar un projecte, posteriorment aprovat en Ple de l’ajuntament el juliol del 2004.

Per la seva ubicació es va considerar important que el Molí Petit fos un centre d’estudi i interpretació de l’ecosistema fluvial. Les activitats que es realitzen des de l’equipament tenen com objectiu apropar els seus visitants a aquest fràgil ecosistema per donar-lo a conèixer i fomentar actituds per conservar-lo.

D’altra banda, pel seu gran valor històric i cultural, es pretén preservar i donar a conèixer totes les feines relacionades amb l’ofici de moliner. Per aquest motiu es vol conservar i recuperar totes les parts relacionades amb el funcionament del molí (bassa, roda hidràulica, moles…).

 

*Foto antiga de Josep Salvany, del 1916 – Fons de la Biblioteca de Catalunya. Font: Lluís Miquel i Rigau

Visites al Molí Petit

El Molí Petit és un espai que es pot venir a veure tot l’any. L’antic molí és envoltat per la riera d’Arçamala amb el seu bosc de ribera, un prat de dall i la bassa.

Per conèixer-lo per dins, es poden fer visites lliures els dissabtes al matí. En aquestes visites podreu veure l’audivisual que explica els seus orígens i el funcionament, accedir a l’obrador on hi reposen les moles, algunes eines del camp i plafons visuals, així com audioguies.

També es programen activitats per tota la família, com ara el Taller de fer pa o l’activitat de Es busquen moliners.

També es poden fer visites per a grups en les que es dóna a conèixer la història del Molí Petit i la seva vinculació amb el monestir de Sant Joan de les Abadesses, el funcionament d’un molí hidràulic, la vida i les feines del moliner, algunes anècdotes i llegendes, així com els treballs que calia fer al camp per obtenir els cereals. La visita guiada es completa amb un audiovisual.

Més informació:

Per saber quan es poden fer les visites lliures o les activitats podeu consulteu l’agenda.

Si el que us interessa és fer una consulta o una visita en grup, poseu-vos en contacte amb nosaltres:
reserves@alt-ter.org – 621 12 74 13 – 972 72 13 17

Per conèixer la ubicació de l’ecomuseu a Google maps, cliqueu aquí.

 Mobilitat sostenible: com arribar-hi? 

Estació de Natura

Al Molí Petit s’hi fa un seguiment de la natura del seu entorn. Els voltants de l’ecomuseu són privilegiats en coincidir-hi la riera d’Arçamala, bosc de ribera, prat de dall, boscos de roure pènol, prats, pinedes de pi roig, etc. Aquesta varietat d’ecosistemes afavoreix una gran diversitat d’espècies de fauna i flora, és a dir, una gran biodiversitat.

El Molí Petit és al limit de l’espai natural protegit de les Riberes de l’Alt Ter, el qual forma part de la Xarxa de Natura 2000. En aquest espai es poden trobar espècies difícils d’observar a altres llocs com la mallerenga d’aigua (Parus palustris), el cranc de riu (Austrapotamobius pallipes), el roure pènol (Quercus robur) o el lliri de neu (Galanthus nivalis).

Activitats de l’estació:

  • Anellament científic.
  • Seguiment periòdic d’aus.
  • Instal·lació i seguiment de caixes niu.
  • Instal·lació de menjadores.
  • Inventari de fauna i flora.
Ves al contingut